USB-C

Den teknologiske udvikling er et tog, der aldrig standser, også når det gælder indgangsporte og kabler til elektroniske enheder. Inden for en relativt kort årrække har vi således set nogle gevaldige spring inden for denne niche, der blandt andet har budt på DisplayPort, HDMI - og nu også USB-C. Men hvad er det egentlig, som denne nye generation af USB stik kan tilbyde? Faktisk en hel del, viser det sig.

Langt de fleste mennesker har for længst stiftet bekendtskab med det helt almindelige USB format. USB står for Universal Serial Bus og er den mest udbredte metode til at koble enheder sammen via kabel, for eksempel computere, computertilbehør og mobiltelefoner. Der er ganske vist allerede flere forskellige typer af USB stik på markedet, hvoraf den mest anvendte hedder type A. Det nye USB-C format er dog ikke blot en ny type USB, men bør nærmere betragtes som det næste evolutionære skridt inden for kabler.

USB-C adskiller sig nemlig fra de tidligere generationer af USB-formater ved at kunne overføre data ved meget stor hastighed – nærmere specificeret op til 10 gigabit i sekundet, hvilket er mere end dobbelt så hurtigt end hvad der før har kunnet lade sig gøre. Den helt stor fordel ved USB-C er dog, at det ikke kun kan bruges til at overføre data, men også strøm, billede og lyd. Det betyder helt enkelt, at du med et USB-C kun behøver ét eneste kabel til flere forskellige formål, for eksempel til at oplade din telefon eller til at forbinde din computer til en skærm, tilslutte en ekstern harddisk, en printer eller lignende. Altså er det snart slut med at rode med både audio- video og strømkabler for at få det hele til at spille.

Oven i hatten kommer, at USB-C er et vendbart stik. Vi har formentlig alle bøvlet med at finde ud af, hvordan et almindeligt USB stik skulle vende, men det problem er altså også inden længe en saga blot. Som med alle andre nye teknologiske landvindinger går der dog imidlertid noget tid, før det bliver allemandseje, og af samme årsag vil det nok vare nogle år endnu, før de gamle USB-formater er blevet helt udfaset fra det meste hverdagselektronik.

Forbind dine nye og gamle enheder

Der er dog ingen grund til at fortvivle, selvom alle dine enheder ikke er udstyret med et USB-C stik. Formatet er heldigvis kompatibelt med både USB 2.0 og USB 3.0, så du sagtens kan tilslutte USB-udstyr til ældre apparater. Det kræver dog, at du har et kabel, som rent udformningsmæssigt passer til begge stiktyper. Hvis er Apple-bruger, er der desuden grund til at glæde sig, da det nye Thunderbolt 3 format er fuldstændig foreneligt med USB-C.

Der er heller ingen tvivl om, at USB-C er fremtidens standardport for især smartphones, tablets, notebooks og wearables, og fremover bliver det en leg at koble dine enheder sammen, overføre data og tilføre strøm – ja, med USB-C kan du endda køre flere skærme med 4K-opløsning. Husk dog på forhånd at undersøge, hvilken type USB port, dine individuelle enheder er udstyret med, inden du investerer i et kabel.

Hos POWER kan du købe mange forskellige typer af USB kabler og adaptere, så du altid kan forbinde dine enheder eller skaffe den fornødne strøm til din underholdning. Vi har desuden meget andet udstyr til telefoner, tablets og computere på lager, lige fra powerbanks til memory sticks. Vi tilbyder som altid lynhurtig levering og fri fragt på alle ordrer over 500 kroner. Kan du ikke vente på fragtmanden, har du også mulighed for at bestille med Click & Collect – så kan du hente dine varer i dit nærmeste POWERHOUSE to timer efter.