Skærmkabler

DVI

Er du ikke voldsomt interesseret i computere og bliver du endda en smule fjern i blikket, hver gang talen falder på it-teknologi? Så har du, som så mange andre mennesker, måske også lidt svært ved at finde rundt i de forskellige typer af skærmkabler, som der i dag findes på markedet. Dét er der som sådan ikke noget at sige til, for det kan i det hele taget være lidt uoverskueligt at finde rundt i de mange forkortelser, adaptere og stiktyper, som din laptop, din skærm eller dit tv kan være udstyret med – men faktisk kan det være en ganske god idé at bruge fem minutter på at sætte dig lidt ind i sagerne, så du hurtigt og nemt kan købe det rigtige kabel og tilbehør, hvis du får brug for det.

Én af de stiktyper, som du bør kende til, er DVI. Det er en forkortelse for Digital Visual Interface og dækker over en teknologi, som kan bruges til at overføre ukomprimerede videodata af høj kvalitet. Med andre ord er DVI et kabelformat, som du kan bruge til at forbinde din computer til en skærm eller en projektor. DVI har il lang tid været den udbredte standard til at overføre video data, og mange computere har derfor DVI-stik – formatet understøtter dog udelukkende billede og kan således ikke overføre lyd, modsat for eksempel HDMI, som er afledt af DVI-teknologien.

For at det ikke skal være løgn, så findes der faktisk også flere forskellige typer af DVI-stik. De to mest almindelige er DVI-D, som bruges til digitale forbindelser og DVI-I, som benyttes til analoge forbindelser. DVI-D er den mest anvendte af de to, men sørg alligevel for at tjekke, hvilken type DVI-stik, din computer og skærm er udstyret med, så du får købt det rigtige kabel.

Værd at vide om DVI

Som allerede nævnt er der efterhånden kommet en del forskellige typer skærmstik på markedet, heriblandt HDMI, DisplayPort og USB-C, der modsat DVI alle understøtter både billede og lyd. Det er derfor sandsynligt, at DVI i fremtiden bliver udfaset til fordel for de nyere formater. DVI-teknologien blev nemlig oprindeligt populær, fordi den kan overføre video uden komprimering - på almindeligt dansk betyder det helt enkelt, at DVI ikke forringer billedet ved at ændre på dataene, og at billedkvaliteten derfor bliver bevaret. Imidlertid er kvaliteten i de nye stikformater enten lige så god eller bedre, og derfor er DVI ikke længere så nyskabende, som det engang var.

Af samme årsag er det også muligt at købe DVI-adaptere, så dine apparater kan snakke sammen, selvom de ikke er udstyret med samme stiktype. Du kan få DVI-adaptere til HDMI, VGA, DisplayPort og USB-C, så du sagtens kan koble din skærm og computer sammen, selvom kun den ene har et DVI-stik. Du kan desuden også købe DVI-I til DVI-D adaptere, hvis dine apparater er udstyret med hver DVI-stik.

Husk desuden på, at DVI kun kan overføre videodata – hvis der også skal lyd på, så bliver du nødt til at investere i yderligere et kabel til formålet, for eksempel et phonokabel eller et optisk kabel. Derudover er afstand ikke uvæsentligt, hvis du vil have det bedst mulige signal. Sørg derfor at holde afstanden fra computer til skærm på under 10 meter, så du ikke plages af signalforstyrrelser.

Hos POWER er vi selvfølgelig ikke kun lagerførende i skærmkabler, men også alt andet slags computerudstyr. Skal du bruge et nyt grafikkort, tastatur og mus, en memory stick eller noget helt andet, så kan du med stor sikkerhed finde det her hos os. Vi tilbyder som altid hurtig levering og fri fragt på alle ordrer over 500 kroner.