Undgå madspild med disse tips

Undersøgelser viser, at de husholdninger smider en fjerdedel af den mad, de køber ud. En gennemsnitlig husstand bruger omkring 2.000 kroner på mad om ugen, så der er mange penge at spare, ved at undgå madspild - og samtidig spare miljøet. Med korrekt opbevaring og brug af køleskabet, kan du undgå at smide mad ud.

Holdbarheden af fødevarer er afhængig af korrekt opbevaring. Køleskabet er en vigtig allieret, men for at få det bedste ud af dit køleskab, er der nogle grundlæggende regler, der skal følges.

1. Sørg for at have den rigtige temperatur i køleskabet

Køleskabs temperaturen bør altid være 4 ° C eller lavere. Dette har meget at sige for holdbarheden af letfordærvelige fødevarer.

Et fyldt køleskab giver mindre luftstrøm, og temperaturen kan let blive for høj. Hvis du har et synligt termometer i køleskabet, er det lettere at vide, hvad du skal sætte kolde indikatoren på, og du får god kontrol over temperaturen.

 

2. Struktur i køleskabet

Hold styr på dit køleskab, og blive fortrolig med de forskellige kolde zoner. Vidste du for eksempel kød, fisk og mælk bør stå i bunden af skabet? Nederst er der normalt koldest og derfor fantastisk til letfordærvelige fødevarer.

I vejledningen til dit køleskab, står det højst sandsynligt forklaret, hvilke kulde zoner du har. Nyere køleskabe er specielt designet til, at tilpasse sig de forskellige zoner og hvordan forskellige fødevarer bedst holdes friske.

3. Få mad i køleskabet så hurtigt som muligt

Når du er ude at handle, er det en bedst at tage maden til sidst. Husk også at få maden hurtigt ind i køleskabet, når du kommer hjem - især i sommervarmen. Lad ikke kolde og frosne produkter ligge i en varm bil eller på køkkenbordet for længe, da det øger udviklingen af bakterier og reducere holdbarheden.

Lav temperatur af fødevarer hæmmer udviklingen af bakterier, og nogle nye køleskabe leveres med nyttige indstillinger for hurtig afkøling af fødevarer.

 

4. Pak maden ind

Madrester og andre fødevarer, der ikke er pakket ind, skal helst placeres i poser med lukning eller plastik bokse. Det er ligeledes vigtigt, at rå og kogte fødevarer ikke blandes og har kontakt.

Når maden er pakket ordentligt ind, vil den ikke tage smag fra de andre fødevarer, ligesom at det ikke selv spreder dufte og smag.

5. Læg ikke varm mad direkte i køleskabet

Når varm mad er i køleskabet, stiger temperaturen og kondensering giver gode vækstmuligheder for bakterier.

Rester skal have tid til at køle af, inden det bliver sat i køleskabet og allerbedst skal det køles hurtigt ned. For eksempel ved, at sætte gryden i koldt vand eller i et rum med lav temperatur og god luftcirkulation, så vil du reducere risikoen for bakterievækst.

6. Planlæg dine indkøb

Meget madspild handler om dårlig planlægning. Vi ender ganske enkelt med at købe for meget, som vi ikke får brugt det hele, før det bliver dårligt. Rengør køleskabet, så du ved, hvad du har, og planlæg indkøb, ud fra det du allerede har. Brug en indkøbsliste!

Det kan også være et godt trick, at placere maden i dato ordre. Så du får brugt de ældste fødevarer først.

Vælg energirigtigt

Vi danskere bruger i gennemsnit 14% af vores strøm på køl og frys, så der er meget at spare ved at tænke energi - både i hverdagen, og når du køber nyt.

Læs mere