Tør luft indendørs

Tør luft er en frustrerende, men almindelig, udfordring, vi står over for i de nordiske lande - vores lange kolde vintre er helt sikkert en bidragende faktor. Mulige symptomer omfatter tørhed og irritation af mange dele af kroppen, især slimhinderne. Statisk elektricitet er også et tegn, som er temmelig irriterende. Det får tøjet til at klæbe og håret til at stritte ud over at give jævnlige gnister eller stød forårsaget af elektrostatisk udladning. En luftfugter kan dog let hjælpe dig med at bekæmpe ubehaget ved lav luftfugtighed.

Når fugtighedsniveauet falder

Tør luft forekommer oftest om vinteren, da kold luft kan holde på betydeligt mindre vand end varm luft. Desværre forringes fugtigheden kun af den kunstige opvarmning af denne luft, som vi foretager i stort set alle huse i de kolde måneder. Vi kan allerede mærke virkningerne, når luftfugtigheden falder under 30 %. Derfor begynder værdier ned til 10 % i vintertiden virkelig at påvirke vores velvære. Luftfugtigheden kan også falde i løbet af sommeren på grund af hyppigere brug af klimaanlæg i boliger og erhverslokaler.

Tørhed og sundhed

Vanddampen i luften hjælper vores hud med at holde den rette fugtbalance. Den optimale luftfugtighed (indendørs) er ca. 45 %, men et sted mellem 35-50 % er acceptabelt. Hvis luftfugtigheden er lavere end dette, kan du opleve hudirritation, næseblod, hovedpine og tørhed på læberne samt i øjnene og munden. Tør luft kan også være en medvirkende faktor til særligt slemme forkølelser, da fugt i luften kan lette symptomer såsom hoste og stoppet næse. At bruge en luftfugter til at øge vanddamp i et rum kan gøre en stor forskel for dit velbefindende.

Statisk elektricitet

Statisk elektricitet er en af de mest irriterende ting ved vinteren. Normalt muliggør fugtigheden i luften, at elektricitet overføres frit - det mindsker chancen for større ophobninger, der forårsager elektrostatisk udladning. Fordi tør luft indeholder mindre vand, ophobes større ladninger lettere. På grund af dette udsættes vi for små, men generende, stød. Ved at bruge en luftfugter i hjemmet eller kontoret kan du bekæmpe gnister, klæbende tekstiler og statisk hår.

Lad være med at overdrive

En høj fugtighedsgrad er ikke nødvendigvis skadelig i sig selv. Der er imidlertid nogle ulemper. Høj luftfugtighed er grobund for skimmel og bakterier. Hvis fugtighedsniveauet i et rum er over 50 % i længere tid, risikerer man ikke kun fremvækst af disse skadelige mikroorganismer, men også en risiko for strukturelle skader på bygningen. Husk altid at overvåge fugtighedsniveauet i rummet eller huset, følg vejledningen til din luftfugter, og rengør enheden korrekt. Så skulle der ikke være nogen problemer!