OLED, QLED, Full HD, Smart-TV, Hz, Digitalt TV, Soundbar........

Det kan være uoverskueligt at gå i gang med at kigge efter nyt TV. Hos POWER ønsker vi at hjælpe dig, med at finde det helt rigtige TV. Vi har listet 10 tips, der kan give dig en indikation af hvad du skal kigge efter når du bevæger dig ind i den store TV jungle. 

 

Vi har forsøgt at liste 10 ting der er vigtige, i forbindelse med køb af nyt TV. 

  1. Hvad skal du se?
  2. Hvor stort skal dit TV være?
  3. Placering af dit TV
  4. Billede kvalitet gør en forskel
  5. Lyd
  6. Tilslutninger
  7. Model type og design
  8. Digitalt TV og streaming
  9. Energiforbrug
  10. Pris og budget

Hvad så du sidst på dit TV?

Er du en person, der følger alle de populære serier og film, er du interesseret i sport, eller måske ser du TV mens du laver mad? Mange af os bruger vores TV mange timer om dagen, men vi har alle forskellige behov. Det er vigtigt at du gør dig tanker om hvad du ser, inden du vælger nyt TV.

Eksempler på hvad folk bruger TV til i dag:

Streaming (Netflix, Viaplay, HBO, TV2PLAY osv.)

Flow-TV, digitale TV kanaler (TV2, DR1, DR3, TV3 ovs.)

Gaming (Playstation, Xbox osv.)

Selvfølgelig er det ikke let at vælge, men der er nogle ting, du alligevel kan tage hensyn til, ved valg af størrelse på et TV. Der er masser af gamle regler om, hvor stort dit TV skal være. Da billede kvaliteten ændres over tid, ændres reglerne for skærm størrelse også. Når du ønsker at vide, hvilken størrelse tv du skal købe, bør du normalt starte fra kilden, hvor god er kvaliteten af det du skal se? Det er også godt at vide, hvor dit tv skal placeres. TV i dag har så høj opløsning og billedet er generelt så godt, at det er svært at lave en regel for afstand og størrelse.

Se evt. nedstående tabel som et eksempel.

Seerafstand Skærmstørrelse

0,5-1 meter 37-42"

1-2 meter 42-48"

2-3 meter 48-50"

3-4 meter 50-55"

4-5 meter 55-60"

5-6 meter 60-75"

Over 6 meter 75-85"

Hvad skal du oprette forbindelse til af enheder, og hvilke indgange er der til rådighed i dit tv? Hvor lange HDMI kabler har du brug for, og hvor lange skal kablerne være for at placeringen fungere? Mål langs væggen og husk at måle langs overfladen, hvor kablet ikke har den "korteste vej". Skal skærmen på væggen, er det godt at have nogle ekstra lange kabler, så du kan tage dit TV ned uden at ødelægge hverken kabler, TV eller væggen.

Der findes mange forskellige vægbelsag. Vær særlig opmærksom på, hvilket VESA mål dit TV har.

Teknologier.

Der findes et hav af forskellige TV. På TV markedet er det lige nu, kun 2 teknologier, LED & OLED.

OLED er den nyeste teknologi, og sikre et fantastisk sort niveau og fantastiske farver.

Størstedelen af alle TV, er det man kalder LED-TV. Fordelen ved LED-TV er ofte, lysstyrken, prisen og farvegengivelsen.

LED-TV

Der findes 2 forskellige typer LED paneler. IPS & VA. IPS-paneler giver dig høj betragtningsvinkel, så hele familien kan side rundt om TVét og nyde de samme flotte farver. VA-paneler er bedst hvis man sidder forholdsvis lige foran TVét. Ofte har VA-paneler et bedre sort niveau end IPS-paneler. LED-TV kan være kant belyst eller baggrunds belyst. De bedste LED-TV er baggrunds belyst, da det give bedre farver og et mere korrekt sort niveau. LG´s TV er ofte med IPS, hvor Sony og Samsung ofte bruger VA-paneler.

Kant-belysning eller baggrunds-belysning?

De fleste LED-TV er kant-belyst, hvilket betyder at TVét ofte er tyndt og prisvenligt. Der er ikke mange TV der er baggrunds-belyst, hvilket gør TVét lidt tykkere, men billedekvaliteten vil ofte være bedre, da TVét kan styre lyset i skærmen bedre, og gengive farver mere præcist.

OLED TV

OLED TV er den nyeste teknologi, når vi snakker TV.

OLED kan styre hver enkelt pixel og lave meget præcise farver. Sammen med baggrunds belyste LED-TV er OLED de bedste TV, når det kommet til billedekvaliteten.

Der er efterhånden ved at være en del leverandøre der har OLED TV. Bl.a. Panasonic, LG, Grundig & Sony.

Bevægelse.

De fleste går meget op i hvor mange Hz deres TV har. Hz er en betegnelse for opdateringshastighed/bevægelse. i Danmark findes der 50, 100 & 200 Hz TV.

De billigere TV har ofte 50 Hz, hvilket kan betyde at billedet har svært ved at kunne følge med i hurtige film scener eller sportsudsendelser. I dag kan software gøre meget, og derfor vil nogle 50 Hz TV kunne levere et roligt billede som langt de fleste vil blive rigtig glade for. 100 Hz giver som regel det ønskede rolige billede. Det er meget få TV der har 200 Hz.

Opløsning.

Opløsning betyder, antallet af pixels, som dit tv kan vise. Jo flere pixels dit nye TV har, jo skarpere bliver billedet. De 3 mest almindelige opløsninger i et tv er HD Ready (1024x720 pixels), Full HD (1920x1080 pixels) og 4K/Ultra HD (3840x2160 pixels)

Kilden.

Billede kvaliteten på dit TV afhænger af hvad du ser. Live-TV, Streaming, Playstation eller en computer sat til med HDMI, alle kilder har forskellig kvalitet. Og det har betydning for det billede du ser.

Den mest almindelige fejl, vi laver, når vi køber tv i dag, er at fravælge lyd. Uanset om du ser nyhederne, actionfilm eller en fodboldkamp, er der virkelig stor forskel på at bruge de indbyggede højttalere i TVét eller bruge en soundbar. Selvom mange af dagens tv-skærme der har bedre højttalere end de første versioner af fladskærms-tv, er der en lang vej til god lyd. I dag køber mange et TV, og oplever tale i nyhederne er forvrænget, eller at det skratter i højttalerne. Der er også mange der finder ud af, at action eksplosionen lyder som en popcornmaskine.

Anbefalingen er derfor at købe en soundbar. for at kompensere for dette.

Vi har mange fede soundbars fra bl.a. LG, Samsung, Sony & Polk. Lyden er trods alt halvdelen af oplevelsen.

Når du vælger TV skal du være opmærksom på hvilke indgange du har behov for. De fleste TV er i dag udstyret med flere indgang, f.eks. 2 USB-indgange, 4 HDMI indgange, udgang til hovedtelefoner ect.

Du skal tænke på at have det rigtige antal indgange er at sikre, at der er den type forbindelse, du har brug for. Den mest almindelige og måske mest udbredte i dag er HDMI, som kan håndtere både lyd og video. Også et optisk kabel, der transmitterer lyd er meget brugt. Hvis du har eller vil købe udstyr som en soundbar, Blu-Ray, Playstation eller digital boks, der har disse forbindelser, er det godt at gennemgå dette.

Det er også godt at kigge på bagsiden af dit nye TV, hvis du skal hænge det på væggen. Mange skærme har ikke stik på siden, men bagud. Dette resulterer i behovet for at købe specielle ledninger, der er vinklede og muligvis købe et særligt vægbeslag.

Ramme & tykkelse

Et tyndt kantløst TV er selvfølgelig en glæde for øjet. Er TVét meget tyndt går det ofte udover lydkvaliteten, hvilket giver større behov for køb af soundbar, bl.a. POLK laver nogle gode soundbars. De sidste par år er LED-TV blevet lidt tykkere, da de kan levere et bedre billede end de helt tynde LED-TV, dette skyldes baggrunds belysning (tyk) og kant belysning (tynd) (som beskrevet i afsnit 4). OLED-teknologien i sig selv er meget tynd.

Husk det vægbeslag, du køber passer til det tv, du køber.

Farve

Farvevalget er blevet diskuteret i lang tid, og mange oplever en højere kontrast i billedet, når der anvendes en sort ramme. I dag begynder kanterne at blive så smalle, at det er svært at finde en videnskabelig forklaring på betydningen af kantens farve. Når de fleste TV er slukket, er billedområdet i hvert fald altid sort, og så hjælper det ikke så meget, hvis kanten passer på væggen, i stedet for at have den samme farve som panelet. Samsung har bl.a. lavet noget der hedder ”ambient mode” hvor TVét går i ét med væggen,

Tilslutninger peger bagud eller på siden

Som beskrevet tidligere (tilslutninger), gør det en stor forskel, om tilslutningerne er rettet direkte bagud eller til siden, når du hænger dit TV på væggen. Hvis beslaget er for tyndt, vil de tilslutninger, der går lige bagud, sjældent blive brugt.

Hvilken model serie vælger du?

De forskellige leverandører af TV, laver hvert år forskellige model serier. Jo højere tal eller bogstav i TV’ets navn jo bedre. Her forsøger vi at forklare hvad de forskellige TV-navne betyder

Eksempel med et Sony TV KD55XF8577

• KD55 = Skærm størrelse

• X = Ultra HD

• F = 2018 model

• 8577 = Tilhøre 8500 serien

Eksempel med et Samsung TV UE55NU7455

• UE55 = Skærmstørrelse

• N = 2018 model

• U = Ultra HD

• 7455 = Produktet tilhører 7000 serien

Der er mange måder at se TV på i dag.

Nogle benytter sig af det man populært kalder ”flow-TV” som er TV-kanaler, DR1, TV2, TV3 ect. Dette kræver et digitalt TV eller en TV-boks der kan lave signalet digitalt. De fleste TV-kanaler kræver et TV-abonnement.

Kabel-TV er den mest normale form for ”flow-TV” i Danmark. Antenne kablet fra væggen til TV.

Satellit/parabol giver dig det bedste billede generelt. Satellit kan formidle mere data og derved levere en bedre kvalitet, både på billedet men også når det kommer til lyd. Viasat og Canal Digital er de to store leverandører af denne teknologi.

Antenne-TV er hovedsagelig de frie kanaler og operatøren Boxer. Hvis Boxer er indbygget i dit tv, skal du bruge et CA-modul med DVBT2. Hvis du har et ældre tv, skal du anskaffe dig en TV-boks.

Fiber- og bredbånds-tv er den platform, der har haft den mest aggressive udvikling i de seneste år. Efterhånden som Danmarks fibernet vokser, er det blevet et naturligt valg for mange husstande, da det ikke kræver meget installation. 

 

Da vi hungrer mere og mere efter ny information, er der også muligheder som YouTube. Tjenesten opdateres af brugere hvert sekund og anvendes over hele verden. De fleste TV i dag er intelligent, også kaldet "Smart TV", hvor programmer som YouTube, men også forskellige andre streaming-tjenester som Viaplay, TV2PLAY, HBO og Netflix er at finde. Tjenesterne er hurtigere end nogensinde, og lancerer nyt indhold næsten hver dag, men de kræver selvfølgelig en internetforbindelse. Vær særlig opmærksom på at der er forskel på hvilke tjenester der ligger på de forskellige TV.

 

Det er også almindeligt at bruge eksterne smarte enheder som Apple TV og Chromecast. Begge er eksempler på enheder, der både kan spille spil og sende billedet fra din mobilenhed til dit TV med et par enkle klik.

Når man ser tilbage, er energiforbruget på TV gået den rigtige vej. Selvfølgelig er der en masse faktorer, der spiller ind i hvordan man måler energiforbruget. En vigtig ting er energiklassifikationen, hvor A er det bedste og F er det laveste.

Hvis vi f.eks. tager udgangspunkt i et 40" TV fra Samsung (Se energi mærke til højre), ved normalt brug (ca. 3 timer om dagen) og udregnet ud fra gennemsnitprisen (i 2017) i Danmark pr. KwH på 229 øre, inkl. moms og afgifter, vil TVét koste følgende:

Pris pr. dag: 0,584 DKK

Pris pr. måned: 17,52 DKK

Pris pr. år: 213,14 DKK

Vi anbefaler derfor - Tjek altid energimærket inden du køber nyt TV.

Det første du kigger på, er ofte prisen og dit budget. Dette i sig selv er godt, men det, der kan være vigtigst i købsprocessen, er ikke kun budgettet. Skriv dine behov ned og definer klart hvad du vil bruge dit nye TV til, så du finder ud af hvad der er penge værd for dig, og hvad du bør prioritere ved køb af nyt TV.

Alle har forskellige behov, så det er vigtigt at holde styr på dine behov. Vil du købe nu, kan du finansiere eller bare vente, indtil du har penge på din konto. Vi har muligheder, så du nemt kan dele omkostningen op i flere måneder.

Brug eventuelt denne guide som tjekliste inden køb af dit næste TV.

Du kan se hele vores store udvalg af TV ved at klikke her.