Tag de bedste julebilleder

For mange, handler Julen om at samles og i godt selskab, og skabe gode minder sammen med familie og venner.

Det er i disse tider, det er dejligt at fange øjeblikket, så man senere kan kigge tilbage og genopleve de dejlige minder. Men det kan være svært at få de gode billeder. Er du træt af uklare og kedelige billeder, ved du ikke helt hvordan man tager de bedste billeder - så læs videre for nogle simple og gode tips!

Det vigtigste for et godt billede, er at finde ud af hvilken stemning du vil have og hvad du ønsker billedet skal give af minder. De nedenstående tre enkle tips, er en hurtig hjælp til tage gode portræt-, gruppe- og situationsbilleder.

Tip 1: Lys

Fotografi stammer fra latin og kan oversættes til "at tegne med lys". Lyset spiller den største rolle, når du skal tage billeder, og det er vigtigt at tage nogle forhåndsregler.

Når du ved hvilken stemning, du vil have på dit billede, skal du tilpasse lyset derefter. Du kan eventuelt overveje at flytte dig lidt, for at få bedre lys.

Blitz eller ikke blitz

For det bedste resultat anbefaler vi, at du ikke bruger den indbygget blitz. Ved brug af den indbygget blitz, vil du ved portræt billeder ofte opleve at ansigtet bliver lyst uheldigt op. Den indebygget blitz er oftes også skyld i røde øjne på billeder. 

Har du et spejlrefleks eller hybridkamera med mulighed for at tilslutte en ekstern blitz, bør du overveje dette. Så du lyser rummet op i stedet for det du tager billede af. Det giver samtidigt et blødt og jævnt lys, der giver de bedste billeder.

Skab god stemning

Ønsker du en romantisk, hyggelig eller mystisk stemning, kan du lyse rummet op med stearinlys. Undgå at tage billeder med lys i baggrunden - med mindre lyset skal skabe den stemning du ønsker. Specielt ved udendørsbilleder , kan man opleve at solen tager fokus og motivet derfor bliver helt mørkt. 

I julen har mange af os pyntet op udenfor og det er fristende at samle familien foran for at forevige øjeblikket. Her er det vigtigt at være opmærksom på refleksioner i vinduet. Som fotograf har du overblikket og det er derfor vigtigt at justere placeringen efter dette. Det er også en god ide, at tænke over andre refleksioner som briller og andre skinnende ting. 

På det første billede, ovenfor, kan du se hvordan lyset er brugt til at skabe en bestem stemning. Rummet er minimalt oplyst, og lyset som skinner gennem glasmaleriene skaber en unik stemning på billedet.

Billedet ved siden af, er taget ved solopgang med en overskyet himmel. Det har givet et blåt skær, der fremhæver unikke detaljer ved billedet.

Tip 2: Fang de rigtige øjeblikke

hyg dig og leg med billederne

Sne og vinter kan noget helt specielt og giver dig ofte nogle gode minder bare ved første øjekast. Lav engler i sneen, snemænd eller andre sjove ting med dine børn eller venner - så er du sikker på at få nogle gode billeder med minder. 

På den måde undgår du også opstilte billeder, hvor der altid er en der kigger den anden vej eller ikke smiler. Et godt tip her, er at en overskyet himmel, giver et jævnt og fint lys, mens stærk sol, kan give nogle uheldige skygger i dine billeder.

Ved portrætbilleder udenfor er lyset rigtig godt lige inden solen går ned, men faktisk også lige efter. Det kan give nogle fine farver og nuancer i billederne.

Det vigtigste når du skal tage billeder er at have det sjovt - undgå opstillede situationer og tag så en masse billeder!

 

Gruppebilder med selvutløser

Mange ønsker at samle hele juleselskabet på et billede. Det er ofte en stor udfordring. Som regel, er der også én person som ikke kommer med på billedet - nemlig fotografen selv.

Den letteste løsning er at anvende tidsindstillet selvudløser. Langt de fleste kamera har denne funktion. Sæt kameraet på et stabilt sted, gerne en kamerafod, men en hylde er også fint. Husk altid at tage mere end et - for der er altid en der blinker eller ikke smiler... 

Tip 3: Gå tættere på og tænk at det skal være enkelt

Prøv dig frem med forskellige vinkler

Vi ønsker nok alle at vores billeder skal se naturlige ud. Det får du ved at tage situations billeder og helst, hvor folk ikke ved at du tager billeder. Prøv dig frem med forskellige perspektiver - varierer afstand og vinkel. læg dig på gulvet og tag i frøperspektiv eller stil dig på en stol for at få fugleperspektiv. Prøv dig frem!

Tænk enkelt! Du behøver ikke altid at planlægge dit næste billede. Nogen gange skal du bare tage et billede og se hvad der sker. Gå gerne tættere på end du normalt ville gøre. Skal du tage et billede af julemade, skal du måske helt ned til bordet, for at få det rigtige billede.

Ryd baggrunden

Jo nærmere du går, jo mere dybde og uskarp baggrund får du. Resultatet bliver ofte mere stilfuldt og effekten ser professionelt ud.

Uanset hvad du skal tage billeder af, så er baggrunden en stor del af det endelige billede. Det kan være en god ide at fjerne ting fra baggrunden eller flytte lidt rundt på de ting der er der, for at skabe en mere ren baggrund til dit billede. 

Vil du tage et godt billede af din mor, mens hun pakker din gave op Juleaften? Så kan du gøre baggrunden mørkere, ås hun skiller sig ud, på billedet. Vil du også have dybde, kan du placere noget foran eller bagved hende og sætte din mor i fokus. Nedenfor kan du se et godt eksemple på dybde. Her er det træet der skaber dybden i billedet.

Vi gentager lige os selv; prøv dig frem og se hvad der virker for dig! Tag mange billeder, varier vinklerne, lys, liggende, stående og så videre. Latter og smil giver de bedste billeder og de bedste minder!