Sådan undgår du støv i hjemmet

Vi kender alle sammen de små, irriterende nullermænd, der har en mani med at gemme sig i krogene igen, lige så snart man vender ryggen til. Støvsugeren er det ultimativt bedste våben mod dem. Men ved du egentlig, hvor ofte du også bør støve af, eller hvorfor støvsugerposen bør skiftes, før den er fuld?

1. Støvsug regelmæssigt

Støv og skidt samles i gulvtæppet. At støvsuge regelmæssigt er den letteste og mest effektive måde til at holde både gulvtæppet og luften i dit hjem rent. Persienner og gardiner er også støvsamlere, og her kan du også nemt og effektivt bruge støvsugeren til at fjerne støv og snavs.

 

2. Ryd lidt op hver dag

Væn dig til en lille oprydningsindsats med jævne mellemrum. På den måde slipper du for at skulle bruge flere timer, når der skal gøres rent.

Hvis alle ting også har deres egen plads, skal du heller ikke bruge tid på at rydde op, før du f.eks. skal vaske gulv. Der skal ikke så meget til, før du har et nydeligt og rent hjem.

 

3. Vær obs på støvsugerposen

Du skal ikke vente med at udskifte støvsugerposen, indtil den er helt fuld. Lugt og i værste fald skimmelsvamp kan dannes i posen, hvis du ikke husker at udskifte den.

 

4. Hvis du har travlt

Som regel er det de mest anvendte rum, der tiltrækker mest rod og støv. Gør disse rent med en støvsugning og gulvvask, men har du travlt en dag, så nøjes blot med at svinge støvsugeren.

 

5. Hav dit rengøringsudstyr let tilgængeligt

Effektiviser din hverdag ved at have dit rengøringsudstyr let tilgængeligt. Der findes håndstøvsugere, som ikke tager meget plads. Placer støvklude og vinduesvasker på badeværelset. Hvorfor ikke have støvsugeren i et skab i stuen? Så kan sofaen støvsuges oftere.

6. Gør din rengøring nemmere med vaske-gadgets

I dag findes der mange forskellige gadgets, som kan hjælpe dig med rengøringen. Der findes bl.a. robotstøvsugere, robotgulvvaskere og batteridrevne vinduesvaskere.

 

7. Skift dit sengetøj én gang om ugen

Du tænker sikkert ikke over, at du kan have ubudne sengegæster? Skift sengetøj én gang om ugen og støvsug madrassen hver tredje måned. For at opretholde en god sengehygiejne er det vigtigt at opretholde et godt indeklima i soveværelset. Vasker du sengetøjet på 90 grader, kan du opleve slitage på sengetøjet, så vask i stedet på 60 grader.

 

8. Luft jævnligt ud og overvej en aircondition

18-22 grader er den optimale temperatur for miljø, koncentration og velvære. Godt indeklima opnås med regelmæssig udluftning, hyppig støvsugning og et effektivt klimaanlæg.

 

9. Opfrisk luften med duftkugler

Vidste du, at der findes duftkugler til støvsugeren? Hvis du synes, at det lugter lidt, når du støvsuger, kan du opfriske luften med alt fra sommer- til vaniljeduft.

 

10. Vask din hovedpude i vaskemaskinen

Vask din hovedpude hver 3. måned ved mindst 60 grader. De fleste puder kan vaskes i vaskemaskinen. Indersiden af puden fungerer som en svamp og absorberer sved, og her trives bakterier godt.

11. Vask dine håndklæder ofte

Køkkenklude, viskestykker og håndklæder er ofte fyldt med bakterier, og mange bliver brugt igen og igen. Vask dem helst, når de har været brugt en enkelt gang og ved mindst 60 grader.

 

12. Glem ikke badeforhænget

Bakterier trives i bruseren, især på badeforhænget og brusehovedet. Sørg for at have et badeforhæng, du kan vaske jævnligt i vaskemaskinen.

  

13. Vær ekstra opmærksom på dit soveværelse

Vidste du, at soveværelset er rummet med det dårligste indeklima. For at få en god start på dagen og sove behageligt, så luft ud om aftenen eller om morgenen. Støvsuger du ofte i soveværelset eller bruger en luftrenser, kan du forbedre tilværelsen betragteligt.

 

14. Pas på parketgulvet

Trægulvet må ikke være blødt, hvis det vaskes. Vand, der render ned i sprækker, kan give skader på både træ og overflade. Brug hellere en tør moppe eller støvsugeren.

 

15. Skal man støvsuge eller vaske sit gulv?

Om man skal gøre rent på den ”gamle” eller den ”nye” måde er vanskeligt at afgøre. Den bedste måde at få sit laminat- og/eller parketgulv rent er ved en god skuring. Alle trægulve bør støvsuges ofte og ikke vaskes med en våd moppe. Hvis du stadig ønsker at vaske gulvet, så gør det med en fugtig klud (ikke våd) og sørg for at have den rigtige sæbe hertil. Linoleumgulve og andre glatte gulve skal også støvsuges ofte og vask ikke gulvene.

Eksperterne har konkluderet, at man ved gulvvask flytter rundt på skidt, støv og snavs. Brug derfor hellere støvsugeren oftere – det er bedre for indeklimaet og renligheden.