Jeg vil starte min morgen med friskpresset juice – hvad skal jeg bruge for at komme i gang?

Fitness og velvære har længe været en hot tendens. Så friskpressede drikkevarer og juicer er fulgt med ind i de nordiske køkkener. En saftpresser presser faste råvarer som grøntsager, frugter og nødder til drikbare form. At nyde friskpresset juice kan være en nem måde at tilføje næringsstoffer og mineraler til sin kost. Ved hjælp af en juicemaskine kan du på et øjeblik lave velsmagende velværedrikke som ingefærshots og grønne juicer.

Saftpressere varierer blandt andet i størrelse, effektivitet og pris. Så hvordan finder du en saftpresser bedst egne til dine behov? Du har i dag en masse valgmuligheder, og det er ikke altid let at finde den rette. Her har vi samlet en guide til at hjælpe dig med at vælge.

Traditionelle juicer

Den klassiske highspeed saftcentrifuge er det perfekte værktøj til at begynde din passion med en saftcentrifuge. Betjeningen er nem. Saftcentrifugen nedbryder den anvendte råvares struktur til en fin masse og roterer blandingen. Saftcentrifugens fine si adskiller den faste masse fra blandingen og skaber en velsmagende hjemmelavet drik.

Betjeningen er hurtig. Du kan lave store mængder sund drik på en gang. Det er også nemt at bruge juicemaskinen – bare læg ingredienserne i maskinen og start den. Som regel er saftcentrifuger rimelige i pris.

Ulempen er, at en saftcentrifuge kan larme under brug. Juicen kan desuden miste nogle næringsstoffer på grund af varmedannelsen i processen.

Prisen på en saftcentrifuge begynder omkring 225 kroner og kan stige til over 1.000 kroner. Mærker som Point og Point Pro giver en god kvalitet til prisen, så du kan få en effektiv maskine til en rimelig pris.

Opskrifter

Fra Wholefully-bloggen:

Green Goddess-juice

• 3 selleristilke

• ½ stor agurk skåret i kvarte

• 1 mellemstort grønt æble skåret i både

• 1 mellemstor pære skåret i både

Tilbered alle ingredienserne efter din saftcentrifuges brugsanvisningen for almindelig centrifugering. Drik juicen øjeblikkelig eller afkøl den en time inden du drikker den.

Kilde: https://wholefully.com/8-easy-juice-recipes-to-get-you-started-juicing/

Slow Juicer

Slowjuicere er grundlæggende det modsatte af saftcentrifuger. Ingredienserne bliver langsomt presset mod kværnen, der roterer med færre end 100 omdr./min, og massen presses gennem et filter.

En juicemaskine, der kværner giver en meget mere fast drik. Slowjuicemetoden nedbryder selv de mindste ingredienser og fastholder så mange næringsstoffer som muligt i den lækre drik. Slowjuiceren kan være mere tidskrævende men kan få mere ud af dine ingredienser, fordi den laver mindre spild.

Den nænsomme juiceproces i en slowjuicer laver drikke fyldt med vitaminer, næringsstoffer og mineraler, der sikrer maksimale sundhedsfordele i hvert glas. En juicemaskine, der kværner arbejder lydløst på grund af den gradvise proces. Drikke fremstillet med en slowjuicer har en længere holdbarhed sammenlignet med drikke fra en saftcentrifuge.

Priserne for en slowjuicer begynder typisk omkring 750 kroner. En maskine i god kvalitet kan dog koste over 4.500 kroner. En god juicemaskine anvender råvarerne fuldt ud med et minimalt spild og behandler svære ingredienser som nødder og bladgrøntsager uden problemer.

Opskrifter

Fra Juicing med G-bloggen:

Klorofylrig rødbedejuice

• En håndfuld persille (præcis 0,94 kg)

• En håndfuld hvedegræs¬¬¬¬

• En halv citron

• 1 Fujiæble

• 1 rødbede

Denne juice indeholder hvedegræs og rødbede, to af de mest næringsrige grøntsager. Hvedegræs anses som ”superfood” af ernæringseksperter og læger. Det er rigt på A-, B- og C-vitaminer som hjælper heling og sænker aldringsprocessen.

Kilde: https://www.juicingwithg.com/green-juice-recipes/

Samlet set får du en lækker og frisk juice hver morgen med både en saftcentrifuge og en slowjuicer. Med en slowjuicer får du en lidt tykkere drik, som bevarer flere af de flygtige næringsstoffer. Slowjuicere er også i stand til at anvende flere slags ingredienser, hvis du har lidt mere tålmodighed til at tilberede din drik.

Du vil sandsynligvis bruge færre penge, hvis du vælger en saftcentrifuge. Men for en flittig bruger kan en langtidsholdbar slowjuicer være værd at bruge ekstra penge på.