HVORFOR ER DER SÅ MANGE VASKEPROGRAMMER?

Mange af os føler os skyldige over at bruge det samme vaskeprogram på 40 °C til stort set alt vores tøj. Hvorfor er der egentlig overhovedet så mange forskellige valgmuligheder på vaskemaskiner? Hvis du gerne vil passe bedst muligt på dit yndlingstøj, så bør du følge vaskeinstrukserne på vaskemærket. Vær dog opmærksom på, at selvom vaskemærket siger Må kun håndvaskes, så kan du muligvis godt alligevel helt trygt vaske det i en maskine. Det afhænger helt af, hvilken vaskemaskine du har. Så ud over at du skal være opmærksom på tøjets vaskemærke, skal du også have styr på, hvad din vaskemaskine rent faktisk kan. Du bliver muligvis overrasket.

Er der overhovedet nogen, der vasker i hånden mere?

Mange har stadig den opfattelse, at den bedste måde at passe på sit sarte tøj på ved er ved at vaske det i hånden. Det var rigtigt nok engang, men sådan er det slet ikke længere. Moderne vaskemaskiner har en masse forskellige programmer til alt lige fra silke, uld, sengetøj, sportstøj og sart tøj til standardprogrammer til bomuldstøj og meget mere. Den moderne vaskemaskine skifter ikke blot temperaturen for en vask, når der vælges et specielt program, den kan også ændre helt, hvordan tromlen bevæger sig, eller måske udelade centrifugeringen. Det afhænger af det valgte program og den vaskemaskine, der bruges.

Hvis man håndvasker ting, betyder det, at man gnider og skrubber tøjet en del, og det kan rent faktisk betyde, at man ødelægger det tøj, man forsøger at vaske. Det er desuden meget sværere at styre vandforbruget. Man risikerer at ende med at have brugt meget mere vand end forventet og dermed få et større energispild. Så hvis du har en god vaskemaskine, så brug den.

Prøv en lavere vasketemperatur

Vidste du, at den temperatur, der er angivet på tøjets vaskemærke, faktisk ikke er den anbefalede vasketemperatur, men den maksimale temperatur? Hvis du vasker tøjet ved en lavere temperatur, holder farverne sig flotte længere, samtidig med at der er mindre risiko for, at det krymper. Når du vasker tøj ved en lavere temperatur, hjælper du også miljøet – ved at sænke temperaturen med blot 10 °C mindsker du energiforbruget for en vaskecyklus med mere end 50 %. Med en moderne vaskemaskine og den rigtige slags vaskemiddel vil du ikke kunne se nogen forskel på dit vasketøj.