Fordele ved damp ved madlavning

Dampovne finder langsomt vej til de danske køkkener. Alligevel er brugen af damp ved tilberedning langt fra en moderne opfindelse. Professionelle køkkener har brugt damp i årevis, men de tidligste kendte eksempler stammer fra stenalderen. Teknikken er kendt for at være i stand til nemt at skabe vellavede og sunde retter. Det eneste spørgsmål er, hvorfor bruger vi ikke allerede denne teknik? Sådan virker en dampovn, og sådan kan du og din familie få fordel af at tilberede jeres måltider med damp.

Forskellen mellem dampovne og kombinationsovne

Ovne, der anvender damp kan grundlæggende deles ind i to kategorier; dampovne og kombinationsdampovne - de sidste kan både tilberede med damp og stege.

Kombinationsovne med damp

En kombinationsdampovn er mere alsidig. Du kan bruge ovnen som du vil bruge en almindelig ovn eller prøve dampassisteret bagning. Mange kombinationsovne har også en ren dampfunktion, der kun bruger damp ved tilberedningen. I dampassisteret bagning kombineres blæserdreven konvektionsfunktion og vanddamp til at brune dine retter og give dem en smuk sprød overflade uden at udtørre dem.

Ovnene kan variere meget; først og fremmest med selve dampfunktionen. Med nogle ovne tilsættes lidt vand til bunden før tilberedning til at skabe vanddamp, mens andre har en vandbeholder. Disse funktioner tilpasser normalt den krævede damp automatisk for det bedst mulige resultat. Mængden af damp nødvendig til at tilberede din mad kan variere fra nul til 100 % - nogle ovne lader dig vælge. Disse ovne har andre fremragende egenskaber, såsom et stegetermometer, ekstra bakker og automatiske programmer med en masse opskrifter.

Dampovne

Ovne, der kun anvender damp til at tilberede dine retter anses for at være en meget sund måde at skabe et måltid. Du vil ikke alene slippe for brændte og tørre madretter men også være i stand til at beholde næringsstoffer, smag og tekstur. Den eneste ulempe er, at du ikke vil være i stand til at brune dine retter, da de bliver tilberedt kun med vanddamp med en temperatur på 100 °C. Den er dog en fantastisk tilføjelse til din standardovn og komfur.

Hvad er madlavning med sous vide?

Sous vide er fransk og betyder groft oversat "i vakuum”  eller "under vakuum”. Det er en fremragende måde at lave mad. Der er en indstilling til dette i nogle af de mest avancerede kombinationsdampovne.

I sous vide madlavning pakkes ingredienserne i en særlig vakuumpose, der er omhyggeligt forseglet. Selv om du kan få et godt resultat ved at presse så meget luft ud af posen som muligt før tilberedning, er en særlig vakuumforseglingsmaskine anbefalet for et optimalt resultat.  Ingredienserne bliver så tilberedt ved hjælp af ovnens damp eller nedsænket i et vandbad med et særligt udstyr kaldet en cirkulator. Metoden lader dig styre ovnens eller cirkulatorens tilberedningstemperatur med stor præcision, så du slipper for at gætte, når du tilbereder dine kød- og grøntsagsretter og altid nyder måltider, der er tilberedt til fuldkommenhed.

 

Hvorfor er det sundt at lave mad med damp?

Det siges, at damptilberedning er en af de sundest mulige måder at lave mad sammenlignet med kogning, stegning og grilning. Men hvorfor?

Stegning og grilning deler samme ulemper, når det kommer til at tilberede dit måltid. Disse metoder fører nemt til brændt eller udtørret mad. Det påvirker ikke alene smagen men kan også være farligt for dit helbred - brændt mad kan have kræftfremkaldende stoffer, der øger risikoen for forskellige sygdomme. Desuden kræver det ofte olie at stege din mad på en pande. Hvis du vil undgå det, er tilberedning med damp et fremragende valg.

Kogning kan redde dine grøntsager fra at bliver brændt, men metoden har også sine ulemper. Kogning kan afholde dig fra mange af de væsentlige næringsstoffer din mad indeholder. Når du koger grøntsager ender mange af næringsstofferne og vitaminerne i kogevandet. Tilberedning med damp har ikke det problem.

Af alle tilberedningsmetoder er tilberedning med damp den bedste til at fastholde de væsentlige næringsstoffer i din mad. Det betyder også bedre smag og tekstur sammenlignet med andre metoder, da ingredienserne fastholder mere af deres oprindelige form. Fordi vands varmekapacitet er større end luftens, er tilberedning med damp også hurtigere end tilberedning med for eksempel konvektion.

Hvad kan du lave med damp?

Svaret er - rigtigt meget. Som tidligere nævnt har en dampovn uden konvektion et mere begrænset antal muligheder når det gælder tilberedning. Med en kombinationsovn er mulighederne endeløse.

Ren damp

Temperaturen varierer fra omkring 40 til 100°C når du udelukkende tilbereder med damp. Det er fremragende for sarte retter eller retter, der normalt skal simre i lang tid ved lav varme. Prøv at lave grød, risotto, crème brûlée eller dumplings. Du kan også rengøre sutteflasker og henkogningsglas eller sætte dej til hævning.

Konvektion og damp

Når du bruger både varm luft og vanddamp kan temperaturen svinge mellem 40 og 275°C (ca.). Metoden ikke alene tilbereder dine retter jævnt og laver dem saftige indvendigt men giver også plads til en sprød overflade. Prøv at lave brød og tærter, stegt kød, cheesecake og stegte grøntsager.

Begynd din rejse mod vidunderligt tilberedte og udsøgte saftige måltider og bagværk hjemme i dit eget køkken.